Composite C1 CMS går All In på en Free Open Source model

Jeg fik nyheden d. 28 sept. i en invitation fra Microsoft til et Web-Partner møde, hvor jeg kunne se at Composite C1 var på programmet for at snakke om Composite C1 Open Source CMS.
Jeg troede det var en fejl, at måske Umbraco havde meldt afbud og at Composite så skulle træde ind istedet, og så var programmet ikke lige blevet opdateret, jeg kunne ikke finde noget om det på www.composite.dk – men jeg tog fejl!

I går onsdag d. 29. sept. fik jeg så nyheden via @hanstosti’s tweet og dermed Composites eget website, at deres C1 CMS nu var Free Open Source! Intet mindre. “Hold da kæft mand”, tænkte jeg, “de mener det sgu seriøst”.

Gå direkte til min samtale med Marcus Wendt
Download Composite C1

Min historik med Composite

Jeg havde tidligere læst på Computer World at Composite havde lavet et rigtig dårligt resultat i 2007/2008, men at det var planlagt. Da jeg læste det, tænkte jeg, “helt ærligt – noget skal de jo sige til pressen”. Noget tyder dog på, at det var planlagt.

I december 2009 får jeg via Microsofts website en en mail om at Composite C1 er i færd med at udvikle et helt nyt CMS baseret på Microsofts .NET 4.0.
I april dumper der så en Case Study på udviklingen af Composite C1 på .NET 4.0 for at anvendelse af det nye .NET Parallel Programming.

Mit billede af Composite på det tidspunkt er, at de får bygget et monster fedt “state-of-the-art” CMS, men al den nye technologi, men jeg hører intet til hverken systemet, gode referencer eller noget – Composite ebber ud for mig.

Nu fik jeg så et chok i går og jeg fyrede på http://compositec1.codeplex.com for at download en kopi og se, hvad der var lagt ud som Free Open Source. Jeg unzippede og åbnede Visual Studio 2010 projektet og trykkede CTRL-F5 (start projekt uden debugging) – jeg blev meget overraskende mødet men en Composite install side og på under 5 min. var jeg logget på backend, men et demo site, som jeg kunne kigge lidt i.

Composite C1 in 5 minutes

Jeg blev så nysgerrig efter at finde ud af, hvad der har drevet Composite til, at frigive softwaren som Free Open Source, jeg burde squ ringe til dem og høre lidt mere til deres strategi bag det her.

Samtalen med Marcus Wendt fra Composite

I dag fik jeg kontaktet Marcus Wendt fra Composite, som var med på at blive frittet lidt.

Bottom line er, at de går “all in” på en Free Open Source model, det er den samme version, som du kan få i Open Source som du kan købe dig garanti på i den kommercielle version, “og det er forskellen”, siger Marcus.

Jeg spørger lidt til, om deres koncept er bag det her, eller man har kopieret en god idé fra Umbraco eller andet. Marcus svarer nogen lunde med,

 • Fuld Fri Open Source koncept
 • Fuld version af software, ikke noget med en skrabet pakke
 • Ingen vendor lock-in
 • Fuld frit tilgængelig dokumentation og video, screencast demo og eksempler
 • Hele pakken til fri benyttelse

Jeg fik spurgte lidt til den kommercielle version og det eksisterende partner netværk og Marcus svarede nogen lunde med,

 • Kommercielt version er den sammen som Open Source blot med garanti.
 • Mulighed for slutbruger support og automatisk opdatering via web-interface.
 • Partnere er nu i princippet alle som bidrager til at levere Composite løsninger og udvikle til løsningen, men der var dog en certificerings mulighed på vej, så man kunne få en Certified Composite et eller andet batch på sit website.
 • Det helt store fokus med Free Open Source modellen er, at få fat i udviklere og få engagement i softwaren
 • Features til udviklere skal være gratis, men være kommercielle til virksomhederne (red. uden udvikler kompetencer)
 • Fx Composite Blog-modul var i overvejelser, om det skulle være et kommercielt modul, men strategien sagde dem, at udviklere blogger også – så skal det være Free.
 • Packaging features (noget med, at man kan samle en masse ting fra et Composite site sammen til en pakke og distribuere det over på andre Composite sites) er også Free

Jeg fik også spurgt til, hvilket markede de henvendte sig til og Marcus svarede nogen lunde med,

 • Markedet er udviklere på internettet
 • Satsningen er volumen i kendskabsgraden samt produktets evner
 • Der skal fyres op for udvikler entutiasme
 • Composite består af 4 teknikere, 1 CEO og 1 bogholder samt et test-team i Ukraine, så det er lavet efter, hvordan udviklerne mente et CMS skulle være kontra, hvad en CMS sælger har af behov.
 • Udgangspunktet til et Composite CMS er et download og en evaluering på systemet kontra et salgsmøde, med sælgeren.
 • Produktets evner skal styre deres succes istedet for en sælgers.

Så fik jeg drejet samtalen lidt over på, hvordan var de kommet på idéen om Free Open Source, hvor Marcus svar fortsatte nogen lunde sådan,

 • Fra 1999 til version 3.x startede ud i et ASP og Com baseret system til 2007, hvor beslutningen om at migrere eller starte forfra i .NET skulle træffes. Valget blev fra scratch modellen med alle de erfaringer der lå i æsken. Det kostede rigtig mange penge at lave en version 1.0 og så kom krisen – alle opgaver blive måske til næste år, og der stod vi så.
 • Slut december 2009 blev de første tanker omkring Free Open Souce til
 • I maj 2010 med en version 1.3 blev det den sidste closed source release op på .NET 4 og siden da er vi gået i Open Source mode.
 • Kildekoden blev revurderet til et meget udvikler orienteret API – de sidste 4 måneder er der blevet refactor’et omkring namespaces og klasser etc. så det blev pakket fint ind.
 • Det er blevet prioriteret meget højt, at udvikleren får en god start oplevelse med systemet.
 • Der ventes på opdaterede version af Web Platform Installer, som endnu ikke understøtter .NET 4.0
 • WebMatrix er i beta, hvorfra man også har en fantastisk tilgang til at lave site site i Composite C1, men en installations pakke til WebMatrix, så der ventes også på at WebMatrix bliver released
 • Med Web Platform installer og WebMatrix burde der være grobund for at nå rigtige mange udviklere og med WebMatrix endda blot web-folk, med HTML kundskaber.

Så fik jeg frittet Marcus om softwaren var udviklet i Danmark

Det er den! Primært udviklet af 3 personer i København og testet af et team i Ukraine.
At udvikle et system, som man som udvikler af selv gerne vil udvikle videre på kan ikke bare udvikles med ved at outsource den opgave – der ligger rigtig meget nerve og engagement, som gør at produktet i dag har den kaliber, siger Marcus.

Til sidst gik snakken over i nogle af mine spørgsmål omkring selve systemet, hvor vi kom ind på lidt arkitektur omkring af de datatyper der blev lavet i Composite blev til rigtig CLR typer, som der selvfølge kan arbejdes videre med i systemet, men jeg skal spare dig for de nørdede detaljer for nu.

Tusind tak, Marcus, for en snak som imponerede mig endnu mere end nyheden i sig selv gjorde. Fedt at du lige have tiden til det!

Jeg vil prøve at dykke med i systemet og finde ud af, om det er til at arbejde med – det skal du sikkert nok høre mere om.

Håber du fik, ligesom jeg, en uddybende forståelse for, hvorfor Composite har udgivet C1 som Free Open Source, hvor de i følge Marcus står i markedet og er på vej hen. Det efterlader om ikke andet så måske en masse spørgsmål til de øvrige CMS leverandører vi arbejder med.

, , ,

7 Kommentarer

 • Wauv, spændende!

  Mon nogle af de andre, dyre, danske CMS’er begynder at føle sig truet nu? :-)

 • Anders Burla siger:

  Super information at læse og vildt spændende at høre nogle af tankerne omkring at gå open source.
  Og bliver rigtig spændende at læse dine næste poster omkring selve brugen af deres CMS og hvordan det ser ud fra en udviklers synspunkt

 • Potter siger:

  Glæder mig til at du giver mig en introduktion til Composite. Og så bliver det spændende om de “kommer ud over kanten”.

  Potter

 • Tak for en spændende artikel om et dansk projekt fra closed til open source. Jeg er så ikke helt enig mht til udvikling at det skal være rent DK for at få et godt resultat. Vi har udviklere i Danmark samt udviklere + QA/test i Ukraine – et mix der helt klar kan anbefales.

 • Kevin Steffer siger:

  @Søren, jeg kunne forestille mig, at vi lige skal se udbredelsen af systemet og i det hele taget få se det “in-business” inden nogen føler sig truet.

  @Potter, jeg vil gerne have æren for sådan en præsentation!

  @Kenneth, selv tak for din kommentar. Jeg kan sagtens følge dig vedr. outsourcing eller ej, men jeg synes også at Marcus’ holdning giver lidt at tænke over, specielt når jeg nu har haft Marcus i røret og har kunnet fornemme den geist og gearing af innovativ udvikling han har været med til at drive.

 • Torben Lundsgaard siger:

  @Søren, Composite har selv været en af de dyre enterprise CMS’er gennem 10 år. Nu er Composite C1 så bare gratis, og mange andre udviklere får mulig for at styrke Composite C1 efter samme model som har givet WordPress success. De andre “dyre” føler sig ikke truet af at de nu giver deres produkt væk. De frygter at Open source folket tager C1 til sig og at det dermed bliver en bragende succes

 • Ruslan Vesylivskyy siger:

  Hi All,

  If someone here is looking for Composite C1 freelance developer with reasonable cost please don’t hesitate to contact me :) I Have been working with the system about 2.5 years, mainly for clients from Denmark and government organizations.

  Ruslan Vesylivskyy
  Lviv, Ukraine
  rvesyliv@gmail.com

Skriv et svar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>