Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/websiteudvikler.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Microsoft .NET Framework introduktion

Hvad betyder det for os teknikere at noget er bygget på Microsoft .NET platformen. Jeg vil give dig en lidt nærmere introduktion i disse byggesten som gennemsyrer næsten alle Microsofts produkter og endnu mere deres produkter til os udviklere.

I dag er det nok først udviklerne som høster fordelene ved .NET, men da vi udvikler løsninger som ofte anvendes af brugere så er det egentlig i sidste ende dem som for fordelene.

Forbrugeren som sidder med sin Officepakke behøver ikke at forstå Microsofts .NET budskab, men en masse udviklere har set lyset og da .NET i også til en hvis grad revolutionerede Web Services, så har produktet et solidt argument for sin anvendelse, dog også mange flere argumenter efterhånden, som man får gravet sig dybere ned i .NET.

Hvad er .NET

.NET er i daglig tale forkortelsen for Microsoft .NET Framework (omtales .NET fra nu). Og først, et framework er et sæt byggesten som ikke har nogen decideret anvendelsesfunktion før end der bygges noget ovenpå eller der bygges videre på det.
Et Framework er lidt abstrakt, det er noget og ingenting, men ikke desto mindre er det en utrolig vigtig ting.

Microsoft har med .NET fået bygget en platform som er programmeringssprog uafhængig (se liste over sprog) hvilket er et utroligt privilegium når der skal søges kompetencer indenfor .NET så kan C++, Visual Basic, Java programmører lige med et snakke samme sprog som os C# (C-sharp) udviklere, sådanne muligheder var utopiske før .NET.

Fundamentet som Microsoft bygger med .NET er at vi udviklere alle kan arbejde med deres produkter, udvikle videre på dem så længe vores grundlæggende kompetence hedder .NET. Men jeg tror næppe man som udvikler kan specialisere i alle Microsofts produkter. Vi har i Co3 specialiseret os på web udvikllingen med ASP.NET som er en samling .NET komponenter eller udvidelser til Microsofts Inernet Information Server (IIS). Så når vi levere løsninger i .NET er det din garanti for at der kan udvikles videre- og oven på det så længe udviklerne har .NET kompetence.

.NET revolutionerede til en hvis grad også Web Services, og det skal man lige forstå hvad er inden man kan sige om det er værd at bruge. Web Services er i sin simple form ikke meget andet end hvad det hedder, eller sagt på en anden måde: en service via web. Hvad er så en Service? Jo en service er en programstump som udfører et stykke data arbejde, af services kunne nævnes: fragtberegner, oprettelse af ordre, lager udtræk, levering af tekst oversættelser i princippet alt muligt. Hele idéen med denne service via web er, at da den kan køres via web'en så kan ALLE programmer bruge den hvis de er koblet til samme netværk som servicen (selvf. også internettet). På den måde kan vi programmere distribuerede systemer, i faglige termer: Connected Systems, Loose coupled systems, SOA (Service Oriented Artchitecture). Det er selvfølgelig et sikkerhedsmæssigt aspekt i anvendelsen af Web Services, men det kan løses på mange måder for at nævne nogle teknologier har vi WSE, WCF og SSL.

Er .NET ikke Web Services?

Nej Web Services blev egentligt "opfundet" med XML som er fundamentet for Web Services. Man kan ikke lave Web Services uden XML. Man kan lave noget der ligner og opfører sig som om. .NET har dog utrolig mange gode funktioner til at håndtere XML, så det bliver let som en leg for os udviklere at programmere .NET med XML når det er så nemt er der også mange muligheder at løse en XML opgave på, så god fornuft må ikke være i vejen for letheden at omgås XML data på.

Hvorfor bevidst vælge .NET?

Nogle gode argumenter er: Microsoft platform, integrationsmulighederne, programmeringssprog uafhængigheden, Web Services og god til XML.

Det betyder helt basalt at vi kan "snakke" med alle systemer som på en eller anden måde kan levere eller modtage noget XML (og det er mange), og selvfølgelig alle Microsoft produkter og vi kan få utrolig mange udviklere til at udvikle, supportere og videreudvikle på disse løsninger pga. sprog-uafhængigheden.

Det er ikke noget at tage fejl af, jeg tror det er kommet for blive :)


Skriv et svar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>